Της Χρύσας Κοσμίδου

20161203_184222Από το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 3η Δεκεμβρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Α.με.Α).  Σε αυτό το πλαίσιο, ανήμερα αυτής της ξεχωριστής επετείου για τα Α.με.Α., διοργανώθηκε μια πολύ σημαντική ημερίδα από το Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Π.Ε. Καστοριάς, σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης,  και με σκοπό να υπενθυμίσει στην κοινωνία, ότι θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της τόσο στα δικαιώματα, όσο και στις ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία.  «Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία ζητάει να ξυπνήσει η κοινωνία . Ξυπνώντας η κοινωνία μπορεί να καταλάβει, όχι μόνο τα δικαιώματα που έχει η ίδια και ο κάθε ένας από εμάς, αλλά να μάθει να σέβεται και τα δικαιώματα των άλλων, ανεξαρτήτως πώς γεννιούνται και πώς μεγαλώνουν, διότι ο κάθε άνθρωπος έχει την αξία και την αξιοπρέπειά του», δήλωσε η κα Παρούλα Νάσκου-Περράκη, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και ομιλήτρια της ημερίδας.

Δράσεις για τα δικαιώματα των Α.με.Α.

20161203_184231Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Σκλήρυνση κατά Πλάκας Π.Ε. Καστοριάς Παναγιώτης Σεμασιώτης, ενημέρωσε πως η προαναφερόμενη ημερίδα, αφορά κυρίως στην ενημέρωση της κοινωνίας, ως προς την κατάσταση που βιώνουν τα Α.με.Α, αλλά και ως προς τα δικαιώματά τους, «Δεν είναι τυχαίο, που συχνά χρησιμοποιούμε τη φράση “Χωρίς εμάς, για εμάς”. Πιστεύω πως αυτό τα λέει όλα. Πλέον, έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση, τα Α.με.Α, θα πρέπει να παλεύουν μόνα τους, έτσι ώστε να διεκδικήσουν αυτά τα οποία τους αναλογούν».

Μάλιστα προ ημερών, εκπρόσωπ  οι του Συλλόγου παραβρέθηκαν στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, αποτελώντας το μεγαλύτερο ετήσιο θεσμό που συγκεντρώνει τα μέλη των Συλλόγων Ασθενών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με στόχο την ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και το συντονισμό των δράσεών τους για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων τους. Παρών στο συνέδριο ήταν και ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

20161203_184330Ωστόσο, άσχημες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν, όταν ο ίδιος ο Υπουργός, ξεκίνησε να μιλάει για τους ασθενείς και την αναπηρία, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως “προαπαιτούμενα”, “οικονομική κρίση”, “ανάγκες”  και “συμφωνίες”, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει τη λέξη “άνθρωπος”, «Είναι κάτι το οποίο μας λυπεί ιδιαίτερα», σημείωσε ο κ. Σεμασιώτης «θα πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για τον άνθρωπο και για τις ανάγκες των Α.με.Α. Θεωρώ, πως όλοι έχουμε δικαίωμα για μια φυσιολογική ζωή. Ας μην βγάζουμε από το τραπέζι το γεγονός, ότι ανά πάσα στιγμή και στον καθέναν από εμάς, μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε, και να βρεθούμε σε αυτή τη δύσκολη φάση».

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ένα στους έξι πολίτες της Ε.Ε. αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία και περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.

Πληρώνουν το τίμημα…

Δεν είναι κρυφό, πως τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν πάρα πολλά εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή, και αυτό συμβαίνει διότι η κοινωνία, σε πολλές περιπτώσεις, δεν λαμβάνει στα υπόψιν της τα χαρακτηριστικά τους, τις ανάγκες τους, αλλά και τις δυνατότητές τους. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι να νιώθουν τα Α.με.Α. την περιθωριοποίηση και τον “Κοινωνικό Αποκλεισμό” «Πληρώνουμε το τίμημα, ότι ζούμε σε μια πανέμορφη γραφική πόλη, με τους δύσκολους δρόμους της, τα στενά της, τις ανηφόρες και τις κατηφόρες της. Ωστόσο, αυτή η γραφικότητα, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δικαιολογία, για να μην μπορεί να κάνει τα φυσιολογικά τουλάχιστον, ένα άτομο με αναπηρία. Ακόμα και το πιο απλό, να πάει για καφέ, είναι μια δύσκολη απόφαση» ήταν τα λόγια του κ. Σεμασιώτη.

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως στην Καστοριά, τα μέρη τα οποία μπορούν τα Α.με.Α, να χαρούν μικρές καθημερινές απολαύσεις, είναι ελάχιστα και μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, καθώς μόνο τα καινούργια κτίρια πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις εξυπηρέτησής τους «Η έξοδος είναι πάντα συγκεκριμένη και στοχευμένη».

Από την άλλη πλευρά, οι τοπικοί φορείς, είναι μεν διατεθειμένοι να ακούσουν και να δεχθούν τα προβλήματα των Α.με.Α., αλλά ως εκεί,  και σύμφωνα με το Γ.Γ. του Συλλόγου Σ.κ.Π. «Είναι θετικοί ως προς τη συζήτηση, αλλά θεωρώ πως βρίσκονται σε πολύ δύσκολη συγκυρία για να ασχοληθούν καθαρά με τα δικά μας προβλήματα. Έχουν τα δικά τους, το οποίο όμως δεν είναι δικαιολογία, αλλά είναι η αλήθεια. Όταν η κρίση χτυπάει τα πάντα, τότε οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, είναι αυτές που βάλλονται περισσότερο. Όταν η φτώχια χτυπάει τη μεσαία τάξη,   σίγουρα θα χτυπήσει πολύ περισσότερο την αναπηρία, διότι οι ανάγκες είναι  υπερδιπλάσιες από ό,τι είναι σε έναν φυσιολογικό άνθρωπο».

Το βασικό ζητούμενο, όλων των δράσεων των Συλλόγων με αναπηρία, είναι ένα. Να γίνει η ζωή τους ίση με όλων των ανθρώπων και όχι απλώς ευκολότερη. Μια ισότητα επί του πρακτέου, και όχι μόνο στα λόγια, με ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή «Πρέπει όλα τα Α.με.Α., να δώσουν το παρών, σε ό,τι γίνεται και τους αφορά άμεσα. Πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε ότι υπάρχουμε. Εάν δεν εμφανιστούμε μπροστά και δεν κάνουμε ορατή την αναπηρία δεν υπάρχει λόγος να γίνονται οι παρεμβάσεις για εμάς. Ο καθένας μας, μπορεί να ζήσει απολύτως φυσιολογικά, αρκεί να τα βρει με τον εαυτό του. Από εκεί πέρα, θα πρέπει και οι υπεύθυνοι και οι ιθύνοντες να σκύψουν πάνω στα δικά μας προβλήματα, ώστε να μπορέσουμε μαζί να βρούμε λύσεις. Μικρές, αλλά τουλάχιστον, λύσεις», είπε κλείνοντας ο κ. Σεμασιώτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Έγκριση Τρόπου Δημοπράτησης του έργου: «Συντήρηση Οδικού Δικτύου Καλή Βρύση-Μονόπυλο»

Προϋπολογισμού 130.000€ από την Π.Δ.Μ.-Π.Ε. Καστοριάς

Φλώρινα: Παιδί τραυματίστηκε σοβαρά από στρατιωτική ξιφολόγχη σε εκδηλώσεις μνήμης

Φλώρινα: Παιδί τραυματίστηκε σοβαρά από στρατιωτική ξιφολόγχη σε εκδηλώσεις μνήμης

Κατατέθηκαν οι πρώτες αιτήσεις από επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας για δάνεια κεφαλαίου κίνησης από το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ)

  Κατατέθηκαν οι πρώτες αιτήσεις από επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας για δάνεια…

Πρόσκληση για συμμετοχή των δημοτών- πολιτών στην εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης στο Δήμο Καστοριάς

Πρόσκληση για συμμετοχή των δημοτών- πολιτών στην εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης…

Έπαινος Κρούγκμαν για Ελλάδα: Το πιστεύετε ή όχι, συνέτριψε την “καμπύλη” του κορονοϊού

Έπαινος Κρούγκμαν για Ελλάδα: Το πιστεύετε ή όχι, συνέτριψε την “καμπύλη” του…

Δύο αγώνες για τον Α.Σ. Καστοριάς_άροσις αυτό το Σαββατοκύριακο (18-19 Νοεμβρίου)

Αγώνες για την παιδική ομάδα και την ομάδα των των ανδρών του Α.Σ. Καστοριάς_άροσις

Ευχές της Ολυμπίας Τελιγιορίδου για τις Άγιες Μέρες του Πάσχα

Ευχές της Ολυμπίας Τελιγιορίδου για τις Άγιες Μέρες του Πάσχα

Τέθηκε σε κυκλοφορία το Ημερολόγιο της Ποδοσφαιρικής Οικογένειας της ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ.

Τέθηκε σε κυκλοφορία το Ημερολόγιο της Ποδοσφαιρικής Οικογένειας της ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Τέθηκε σε…

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας στο 4ο Διαπεριφερειακό Εργαστήριο στη Μασσαλία, Γαλλία, στο πλαίσιο του έργου “ECOWASTE4FOOD”

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας στο 4ο Διαπεριφερειακό Εργαστήριο στη Μασσαλία,…