Με εγκύκλιο προς τα δημοτικά σχολεία ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος παρακαλεί να αποτρέπεται η επίσκεψη μικρών μαθητών σε χώρους, όπου διαβιούν αιχμάλωτα ζώα (π.χ. εκτροφεία γουνοφόρων ζώων), αφού αυτό κρίνεται άκρως αντιεκπαιδευτικό και επιζήμιο για τη διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μας μαθητών, σχετικά με την προστασία του Περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας του τόπου μας και να πραγματοποιούνται επισκέψεις μικρών μαθητών σε χώρους, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και στην προαγωγή της Εθνικής Ιστορικής, Πολιτιστικής και Πνευματικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Απίστευτο και όμως αληθινό! Mε  την παραπάνω πρωτοφανή….εντολή του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου απαγορεύτηκε η επίσκεψη των σχολείων σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων.

Σε μια περιοχή που η παραγωγή και το εμπόριο ενδυμάτων γούνας αποτελούν την παραδοσιακή και σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα στο Νομό Καστοριάς και την περιοχή της Σιάτιστας Κοζάνης, ήδη από τον 14ο αιώνα. Ειδικότερα, η εκτροφή και κατεργασία γουνοφόρων ζώων πληροί όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την σχετική εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς όρους και με πλήρη οικολογική συνείδηση. Πέραν αυτού, εφαρμόζονται ρήτρες ακόμη πιο αυστηρές σε σχέση με την κείμενη νομοθεσία, για την καλή διαβίωση και ανάπτυξη του εκτρεφόμενου ζώου, που είναι κρίσιμος παράγοντας και επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Κατά συνέπεια, δεν διαφέρει σε τίποτα σε σχέση με ό,τι συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο εκτρεφόμενο ζώο και σε καμιά περίπτωση δεν είναι «επιζήμιο για τη διαμόρφωση υγιείους αντίληψης των μικρών μαθητών, οικολογικής συνείδησης αλλά και την Εθνική κληρονομιά του τόπου». Αντίθετα τέτοιες επισκέψεις γίνονται στα πλαίσια αντίστοιχων πανευρωπαϊκών πρακτικών (Δανία, Φιλανδία κλπ) όπου μαθητές και σχολεία έρχονται σε επαφή και γνωρίζουν τον κλάδο.

Η εντολή – διαταγή ήρθε, με την μορφή έγγραφης εγκυκλίου, με το περίεργο όμως της υπόθεσης και το οποίο γεννά πολλά αναπάντητα ερωτήματα να είναι το γιατί ο κ. Κωνσταντόπουλος άλλαξε όπως αυτός ήθελε ή όπως του επέδειξαν κάποιοι ανώτεροί του την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που ξεκάθαρα είναι γενική και δεν στοχοποιεί κανέναν.

Αγανακτισμένος ο Κλάδος της Γουνοποιίας – Ψήφισμα Ε.Ο.Γ. και των φορέων Γούνας για την αποτροπή επίσκεψης μαθητών σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων

Ο κλάδος της Γούνας εκφράζει την αγανάκτησή του για το απαράδεκτο έγγραφο του Περιφερειακού Διευθυντή με αριθμ. πρωτ. 1227/22-02-2016 που έχει σταλεί σε όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας σχετικά με τα προγράμματα και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου αποτρέπεται η επίσκεψη μαθητών σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων. Το εν λόγω έγγραφο με ψευδείς ισχυρισμούς, στοιχειοθετεί συκοφαντική δυσφήμηση του κλάδου, προσβάλλοντας την εμπορική πίστη και την επαγγελματική μας υπόληψη. Είναι σε όλους γνωστό ότι η παραγωγή και το εμπόριο ενδυμάτων γούνας αποτελούν την παραδοσιακή και σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα στο Νομό Καστοριάς και την περιοχή της Σιάτιστας Κοζάνης, ήδη από τον 14ο αιώνα. Ειδικότερα, η εκτροφή και κατεργασία γουνοφόρων ζώων πληροί όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την σχετική εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς όρους και με πλήρη οικολογική συνείδηση. Πέραν αυτού, εφαρμόζονται ρήτρες ακόμη πιο αυστηρές σε σχέση με την κείμενη νομοθεσία, για την καλή διαβίωση και ανάπτυξη του εκτρεφόμενου ζώου, που είναι κρίσιμος παράγοντας και επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Κατά συνέπεια, δεν διαφέρει σε τίποτα σε σχέση με ό,τι συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο εκτρεφόμενο ζώο και σε καμιά περίπτωση δεν είναι «επιζήμιο για τη διαμόρφωση υγιείους αντίληψης των μικρών μαθητών, οικολογικής συνείδησης αλλά και την Εθνική κληρονομιά του τόπου». Αντίθετα τέτοιες επισκέψεις γίνονται στα πλαίσια αντίστοιχων πανευρωπαϊκών πρακτικών (Δανία, Φιλανδία κλπ) όπου μαθητές και σχολεία έρχονται σε επαφή και γνωρίζουν τον κλάδο.

Το εν λόγω έγγραφο είναι και ιδεολογικοπολιτικά απαράδεκτο, καθώς υιοθετεί και αναπτύσσει φρασεολογία, που πόρρω απέχει από μια σύγχρονη δημοκρατική Παιδεία, με ιταμές αναφορές για «διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μας μαθητών», που συναντά κανείς μόνο σε κείμενα φασίζουσας αντίληψης.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα και την οικονομία, αναμένουμε από την Πολιτεία να στηρίξει τις επιχειρήσεις που παράγουν και δημιουργούν δημιουργώντας ευνοϊκές και κατάλληλες συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης.

Για όλους αυτούς τους λόγους,

Ζητούμε από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση του εν λόγω εγγράφου και καταδίκη του από όλους τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα.

Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος: ‘’ Αναλαμβάνω την ευθύνη – Άλλαξα το κείμενο ‘’

Τη δική του εξήγηση και τους λόγους που πρόσθεσε στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας την παρένθεση με τη φράση εκτροφεία γουνοφόρων ζώων η οποία και οδήγησε στην οργισμένη αντίδραση όλων των φορέων της Γούνας έδωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος μιλώντας το πρωί της Πέμπτης ( 25/2 ) στην εκπομπή του κ. Νατσούλη αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για την αλλαγή της εγκυκλίου παραδεχόμενος ότι ο ίδιος πρόσθεσε τη συγκεκριμένη φράση χωρίς όπως ο ίδιος τονίζει να θέλει να στοχοποιήσει τον Κλάδο της Γούνας ‘’ Αναλαμβάνω την ευθύνη για την φράση που πρόσθεσα στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας‘’ , ενώ συνέχισε λέγοντας ότι αν είναι δυνατόν να γίνει σε συνεννόηση πάντα με το Υπουργείο θα προβεί σε αλλαγή της εντολής που απέστειλε σε όλα τα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας ‘’ Δεν το γνωρίζω αν μπορεί να γίνει η αλλαγή, θα έρθω σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας και θα δω τι μπορεί να γίνει. Ενδεχομένως θα το τροποποιήσουμε. ‘’

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η φράση προστέθηκε λαμβάνοντας υπόψιν τις έντονες ανώνυμες καταγγελίες – αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων μετά την επίσκεψη ενός δημοτικού σχολείου της Καστοριάς στο πλαίσιο ενός προγράμματος σε εκτροφείο της περιοχής ‘’ Από την επίσκεψη σχολείου του Νομού Καστοριάς σε εκτροφείο γουνοφόρων ζώων υπήρξαν αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων σε σχέση με την ιστοσελίδα του σχολείου και την ανάρτηση φωτογραφιών. Παρόλο που δεν υπήρχε επώνυμη καταγγελία λάβαμε υπόψιν μας τις αντιδράσεις των οργανώσεων γιατί αν το δούμε παιδαγωγικά δεν θα έπρεπε να αναρτούμε εικόνες από ανάλογες δράσεις των σχολείων . Κάνουμε μια προτροπή στα σχολεία να μην αναρτούν τέτοιες εικόνες και να γίνεται με έναν διακριτικό τρόπο.’’

Τέλος, τόνισε ότι δεν θέλει να έρθει σε διαμάχη με τους φορείς της Γούνας της περιοχής και ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν αυτός ο στόχος του ‘’ Δεν σημαίνει ότι εμείς επειδή βγάλαμε μία ανακοίνωση για τα σχολεία είμαστε κατά της γούνας στην περιοχή . Δεν προκύπτει κατά την άποψή μου τέτοιο ζήτημα. Στην περιοχή μας συμφωνώ είναι αυτονόητο να πάει το παιδί στο εκτροφείο, αλλά σε άλλες περιοχές δεν είναι. Άρα η δημοσίευση στο διαδίκτυο ανάλογων εικόνων καλό είναι να αποτρέπεται αυτή είναι η ουσία. Και να μη μπούμε σε καμία διαμάχη γιατί κάποιοι θέλουν να το σηκώνουν το ζήτημα αυτό και καλά κάνουν εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση ούτε να τα βάλουμε με την δραστηριότητα της γούνας δεν προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο άρα νομίζω ότι το θέμα ανεβαίνει χωρίς λόγο. ‘’

Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Η εγκύκλιος που εστάλη από το υπουργείο Παιδείας είναι ξεκάθαρη δεν αναφέρει πουθενά τα γουνοφόρα ζώα”

 

Η Βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε το θέμα της επίμαχης επιστολής της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας για τη γούνα στα Σχολεία τονίζοντας τα εξής “Η εγκύκλιος που εστάλη από το υπουργείο Παιδείας είναι για τη φιλοζωία και δεν αναφέρεται στα γουνοφόρα ζώα“, απαντώντας στο θέμα της επιστολής που έστειλε στα σχολεία της Καστοριάς η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τους τοπικούς φορείς και όχι μόνο.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η προσθήκη της φράσης “π.χ. εκτροφεία γουνοφόρων ζώων” ήταν …πρωτοβουλία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά….

 

Μαρία Αντωνίου: ‘’ Έλεος πια με τις ιδεοληψίες των ψευτοαριστερών! ‘’

 

Δήλωση πραγματοποίησε και η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε, έπειτα από έγγραφο του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας, σύμφωνα με το οποίο “αποτρέπεται η επίσκεψη μικρών μαθητών σε χώρους, όπου διαβιούν αιχμάλωτα ζώα (π.χ. εκτροφεία γουνοφόρων ζώων)’’:

 

“Είχα τονίσει και προεκλογικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να ποινικοποιήσει και τη γουνοποιία. Και σήμερα, χρησιμοποιώντας δυστυχώς τον ευαίσθητο χώρο της Εκπαίδευσης, φαίνεται να κάνει το πρώτο βήμα.

 

Έλεος πια με τις ιδεοληψίες των ψευτοαριστερών! Να είναι όμως σίγουροι ότι η αντίδραση όλων μας θα είναι άμεση και δυναμική.

 

Σε ότι με αφορά, θα καταθέσω Ερώτηση για το θέμα στον αρμόδιο Υπουργό”.

 

 

Ο Δήμος Καστοριάς στηρίζει τον κλάδο της γουνοποιίας

Με αφορμή το με αρ. πρ. 1227/22.02.2016 έγγραφο του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου προς τις «Σχολικές Μονάδες Π/θμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας των Διευθύνσεων Π/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας» αναφορικά με τις «Επισκέψεις μαθητών στα πλαίσια διδακτικών προγραμμάτων».

Ο Δήμος Καστοριάς στηρίζει τον κλάδο της γουνοποιίας, σε κάθε του έκφραση, στην εκτροφή γουνοφόρων ζώων, την μεταποίηση και την εμπορία προϊόντων γούνας. Οποιαδήποτε στρέβλωση της παραδοσιακής αυτής παραγωγικής δραστηριότητας είναι αντιεκπαιδευτική και επιζήμια για τη διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των παιδιών και των νέων. Αν μη τη άλλο, ο σεβασμός στην ιστορία του τόπου είναι ο μόνος τρόπος για την προαγωγή της Εθνικής Ιστορικής, Πολιτιστικής και Πνευματικής κληρονομιάς μας, και η γούνα είναι απολύτως και άρρηκτα συνδεδεμένη με την Καστοριά.

 

Θ. Ζυμπίδης: “Ταυτίζομαι με τη θέση των φορέων της Γούνας για το θέμα που προέκυψε με το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας ‘’

Ξεκάθαρη θέση για το θέμα της γούνας στα σχολεία και το επίμαχο έγγραφο της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, από τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για θέματα γούνας Θεοφύλακτο Ζυμπίδη:

“Συνταυτίζομαι και στηρίζω  την θέση της Ομοσπονδίας  Γούνας καθώς   και των φορέων του Κλάδου , για το θέμα  που προέκυψε  με το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας.

Η Γουνοποιία στην Δυτική Μακεδονία  δεν αποτελεί  μόνο ένα Βιομηχανικό τομέα για την χώρα , αλλά αποτελεί και έναν οικονομικό παράγοντα που καθορίζει την ανάπτυξη όλης της περιοχής. Η έλλειψη ενημέρωσης των νέων στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο κλάδος, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για μελλοντική  εξέλιξη της  βιοτεχνίας της Γούνας και αύξηση της ανεργίας.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Εκδήλωση για την Επέτειο Απελευθέρωσης της Καστοριάς με την χορωδία “Καστοριανόν Άσμα”

Αφιέρωμα στον μαέστρο Βασίλειο Δοϊκο

Στατιστικά στοιχεία συνολικής δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Α΄ εξάμηνο του 2017

Κατασχέθηκε πάνω από 1 τόνος και 424 κιλά κάνναβης το Α΄ Εξάμηνο…

Κορωνοϊός: Υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ: H νόσος δεν δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο

Κορωνοϊός: Υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ: H νόσος δεν δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο

Εθιμοτυπική Επίσκεψη μελών της ΔΕΕΠ Καστοριάς στην Αντιπεριφερειάρχη Δέσποινα Κοζατσάνη

Εθιμοτυπική Επίσκεψη μελών της ΔΕΕΠ Καστοριάς στην Αντιπεριφερειάρχη Δέσποινα Κοζατσάνη

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 29-05-2017 έως 04-06-2017)

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 29 Μαΐου έως 04 Ιουνίου…

Συνάντηση της Μαρίας Αντωνίου, με τον ελληνικής καταγωγής διευθύνοντα σύμβουλο του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer, Αλβέρτο Μπουρλά

Συνάντηση της Μαρίας Αντωνίου, με τον ελληνικής καταγωγής διευθύνοντα σύμβουλο του φαρμακευτικού…

Αντιμέτωποι με τη φτώχεια περισσότεροι Ιταλοί λόγω κορονοϊού – Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας

Αντιμέτωποι με τη φτώχεια περισσότεροι Ιταλοί λόγω κορονοϊού – Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας

Ανακοίνωση διαδικασίας χορήγησης αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις έτους 2018

Ανακοίνωση διαδικασίας χορήγησης αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις έτους 2018

Απάντηση της Υφυπ. ΥΠΑΑΤ Ολυμπίας Τελιγιορίδου σε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για την Οικοτεχνία (video)

Απάντηση της Υφυπ. ΥΠΑΑΤ Ολυμπίας Τελιγιορίδου σε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για…