Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2016-17, θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχηθώ καλή χρονιά σε μαθητές, δασκάλους, και γονείς… με έναν διαφορετικό τρόπο :

Χτες είχα την ευκαιρία-εμπειρία να διαβάζω με την ανιψιά μου το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας της Ε’ Δημοτικού το οποίο ήταν αρκετά “διδακτικό” :

Τίτλος : “Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες”,..

Γράφει λοιπόν : “το 146 π.Χ. οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα, ύστερα από μακροχρόνιους πολέμους (πακέτα ΝΤΕΛΟΡ, 3ο ΚΠΣ, ΕΣΠΑ, ευρω κ.λ.π.). Από τα πρώτα χρόνια της κατάκτησής της όμως, αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες στη διακυβέρνηση των κατακτημένων πόλεων (που δεν θέλανε να εφαρμόσουν τα μνημόνια και να αναγνωρίσουν τα χρέη). Γι ‘αυτό, στο πρώτο διάστημα κατοχής της χώρας, εφάρμοσαν ιδιαίτερα σκληρά μέτρα για τη διοίκησή της.

Πρώτη φροντίδα των Ρωμαίων ήταν να κρατήσουν τους Έλληνες διχασμένους και να τους εμποδίσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους (μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί). Γι’ αυτό, αμέσως μετά την κατάκτηση, κατάργησαν τα δημοκρατικά πολιτεύματα και τις συμμαχίες των ηττημένων πόλεων-κρατών (κυβέρνηση Παπαδήμου, εθνική συνεννόηση κ.λ.π.). Εφάρμοσαν δηλαδή για τη διακυβέρνησή τους το «διαίρει και βασίλευε»
Βασικό κριτήριο για το νέο τρόπο διοίκησης κάθε πόλης ήταν η στάση που αυτή είχε τηρήσει στους ελληνορωμαϊκούς πολέμους. Έτσι:
Σε όσες συμμάχησαν μαζί τους ή δεν αντιστάθηκαν στις λεγεώνες τούς παραχωρούσαν ανεξαρτησία ή αυτονομία και ανέθεταν τη διοίκησή τους σε φιλορωμαίους Έλληνες (μνημονιακους). Σε όσες όμως αντιστάθηκαν, φέρθηκαν ανελέητα. Γκρέμισαν τα τείχη τους (έκλεισαν τράπεζες, επέβαλαν capital controls), άρπαξαν θησαυρούς και έργα τέχνης (ΤΑΙΠΕΔ, ξεπούλημα δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, στρατηγικοί ψευτο-επενδυτές, κλπ, ), επέβαλαν βαρύτατους φόρους (ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.), αφόπλισαν και αιχμαλώτισαν τους κατοίκους τους (κοκκινα δάνεια, κατασχέσεις περιουσιών κ.λ.π.). Στις πόλεις αυτές εγκατέστησαν μόνιμες ρωμαϊκές φρουρές και ανέθεσαν τη διοίκησή τους σε Ρωμαίους αξιωματούχους (ΤΡΟΙΚΑ)”..

Οποιαδήποτε ομοιότητα φυσικά με τη σημερινή πραγματικότητα είναι εντελώς τυχαία !!!!!!

Κατόπιν των ανωτέρω θερμή παράκληση στους δασκάλους μας που δίνουν καθημερινό και πολύπλευρο αγώνα να μορφώσουν τα παιδιά μας, να κάνουν την ιστορία μας “Ευαγγέλιο” στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και σε μας τους γονείς, να διαβάζουμε την ιστορία μας (από τα βιβλία των παιδιών μας έστω ), γιατί έχει πραγματικά πολλά να μας διδάξει, όπου κι αν πιστεύει ο καθένας μας.
Αυτά που πάθαμε εδώ και χιλιάδες χρόνια οφείλουμε να τα γνωρίζουμε, γιατί ¨η Ιστορία κύκλους κάνει και ¨λαός που ξεχνάει την ιστορία του δεν έχει μέλλον¨

Με τιμή

Δημήτρης Αστ. Καραθανάσης

Πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Η γυναίκα που δολοφόνησε τον σύντροφό της. Αποφυλακίσθηκε και σκότωσε και το παιδί τους. Το έγκλημα που εξόργισε την κοινή γνώμη στον Καναδά για τις ευθύνες των δικαστών

  Η γυναίκα που δολοφόνησε τον σύντροφό της. Αποφυλακίσθηκε και σκότωσε και…

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με την τηλεόραση ανοιχτή

Οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να κοιμάστε με ανοιχτή τηλεόραση.

Old Enough: Η ιαπωνική σειρά-φαινόμενο με μικρά παιδιά που περιφέρονται μόνα τους, ήρθε στο Netflix

Το ντοκιμαντέρ που προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα και είναι φαινόμενο στην Ιαπωνία

Γιατί το κολύμπι θεωρείται η καλύτερη γυμναστική; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Γιατί το κολύμπι θεωρείται η καλύτερη γυμναστική; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Τι πρέπει να αποφύγεις σε μια συνέντευξη για δουλειά

Table of Contents Hide Τι πρέπει να αποφύγεις σε μια συνέντευξη για…

2022: Μαύρη χρονιά έρχεται – Οι 7 ανατριχιαστικές προβλέψεις του Νοστράδαμου που σε κάνουν να χάσεις τη γιορτινή σου διάθεση

Table of Contents Hide 2022: Μαύρη χρονιά έρχεται – Οι 7 ανατριχιαστικές…

Το «στοιχειωμένο» αρχοντικό σπίτι του Πηλίου. Πώς ο θάνατος τριών παιδιών ενός πλούσιου Έλληνα διπλωμάτη τροφοδότησε τον θρύλο για την «κατάρα»

Το «στοιχειωμένο» αρχοντικό σπίτι του Πηλίου. Πώς ο θάνατος τριών παιδιών ενός…

Trainspotting. Η ταινία που έπαιξε στην Ελλάδα αφού ο εισαγγελέας την είδε δύο φορές. Οι καταγγελίες για διαφήμιση των ναρκωτικών και η απειλή για αυτόφωρο

Trainspotting. Η ταινία που έπαιξε στην Ελλάδα αφού ο εισαγγελέας την είδε…

Μη μου στερείτε τα όνειρα…. Γράφει η Τάνια Ώττα

Μη μου στερείτε τα όνειρα…. Γράφει η Τάνια Ώττα

Έπιασαν κροκόδειλο-«δαίμονα» στην Ινδονησία: Τον αποκεφάλισαν για να μην βρυκολακιάσει – Βίντεο

Έπιασαν κροκόδειλο-«δαίμονα» στην Ινδονησία: Τον αποκεφάλισαν για να μην βρυκολακιάσει – Βίντεο